Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace ... Přečtěte si dokument Zásady ochrany osobních údajů

Po tatranských vrcholech

Snad každý, kdo zavítá do nádherných velehor, jimž se říká Vysoké Tatry, je touží vidět i seshora. Ostatně kdo by si nechal ujít pohled na dlouhé horské hřebeny, rozeklané štíty nebo doliny plné kvetoucích rostlin?

Ačkoli se zde nachází mnoho vrcholů, přičemž 26 jich převyšuje výšku 2500 m n. m., pro mnohé je překvapením, že pouhých osm z nich je přístupných turistům díky značeným stezkám. Běžně se tak nedostanete například na Lomnický, Ľadový či Kežmarský štít, Prostredný hrot, Pyšný štít, Končistá, Baranie rohy, Ganek, dokonce ani na Gerlachovský štít, jenž je s výškou 2655 m n. m. nejvyšším bodem Tater. Ale nezoufejte. Pokud si něco takového nechcete nechat ujít, máte možnost se vypravit na túru s horským vůdcem, případně se na Lomnický štít dopravit kabinovou lanovkou ze Skalnatého plesa. Tuto možnost je třeba doporučit, neboť se jedná o druhý nejvyšší bod Tater a Slovenska celkově. Za zmínku zde také stojí astronomická a meteorologická observatoř z 50. let 20. století. My se však nyní zaměříme na ty volně přístupné – běžným turistům i těm více zdatným.

Lomnický štít
Lomnický štít

Nenáročné

Pokud vycházkám po horách příliš neholdujete, ale nechcete se připravit o pravý zážitek z Tater, můžete se třeba po návštěvě Štrbského plesa vypravit na Predné Solisko, které o 117 metrů překonává dvoutisícovou hranici, je tedy z našeho seznamu tím nejnižším turisticky přístupným vrcholem. Běžný výstup by měl zabrat necelé tři hodiny. Pokud si chcete cestu ještě usnadnit, můžete využít sedačkovou lanovku k Soliskové chatě (1830 m n. m.), v takovém případě by Vám cesta na vrchol zabrala asi dvě hodiny. S vrcholem taktéž souvisí hřeben Solisek (2314 m n. m.), který od Kriváně dělí Bystré sedlo, které určitě také stojí za Vaši pozornost, stejně tak i Furkotská a Mlynická dolina. Díky lanovce se přece jenom ještě můžete dostat na dva jinak nepřístupné vrcholy, kterými jsou Ostrva (1984 m n. m.), kam se dostanete ze Skalnatého plesa, a Veľká Svišťovka (2038 m n. m.) dostupná z Popradského plesa.

Chata pod Soliskom (1840 m. n. m.)
Chata pod Soliskom (1840 m. n. m.)

Chcete víc?

Dost možná hledáte nějakou větší výzvu. Není problém. Můžete se vydat na Jahňací štít (2230 m n. m.), kterému se kdysi říkalo Lastovica, Biely štít či Štít Bieleho plesa, jelikož jeden z hřebenů zachází právě až do Doliny Bielych plies, nebo Kôprovský štít (2363 m n. m.), který se tyčí nad Veľkým Hincovým plesem. Oba štíty Vás zajisté uchvátí svým rozhledem. Chcete-li se alespoň přiblížit slovenským vlastencům, vystupte na Kriváň (2495 m n. m.), kde dodnes přetrvává tradice takzvaných národních vycházek. Rozhodně nebudete litovat, říká se, že se jedná o nejkrásnější horu na Slovensku.

Kriváň vrchol
Kriváň vrchol

Pro odvážlivce

Stále nemáte dost? Ty nejvytrvalejší poutníky můžeme nasměrovat na Rysy (2503 m n. m.), což je jeden z nejvyhledávanějších vrcholů. Výšlap Vám zabere asi osm hodin a v sezóně můžete zavítat i přes hraniční přechod do Polska. Pořádně do těla si můžete dát i cestou na Východnú Vysokú (2429 m n. m.), která by měla zabrat také něco málo přes osm hodin, zato budete odměněni nádherným výhledem z hlavního hřebene Vysokých Tater. Nejoblíbenější trasa je ta po modré značce Lysé Poľany, taktéž na hranicích s Polskem. Předposledním vrcholem v našem výčtu je Slavkovský štít (2452 m n. m.), který údajně býval nejvyšším bodem Tater před zřícením skalních bloků, nic takového ovšem nebylo nikdy potvrzeno. Na jihozápadních svazích můžete nalézt tzv. „Spálenisko“. Jedná se o místo, kde koncem 20. let minulého století propukl požár, jenž zničil několik desítek hektarů lesa. A pokud chcete zkusit asi nejnáročnější výstup vůbec, počítejte až s dvanácti hodinami a pořádnou námahou! Svinica (2301 m n. m.) není rozhodně túrou pro každého, ale vzhledem k tomu, že se nachází na hranicích s Polskem, můžete se pokusit o výšlap z druhé strany, který je podstatně snazší. Za neobvyklý panoramatický výhled to ovšem stojí. Popularitě také napomáhá fakt, že se v blízkosti nachází horní stanice lanovky na Kasprovem vrchu a populární Orlí stezka.

Motivovali jsme Vás k oprášení nějaké té sportovní obuvi za účelem výstupu na některý z těchto vrcholů honosných Vysokých Tater? Není nic lepšího než popadnout hůl, vybrat svůj cíl a plnými doušky si vychutnávat horský vzduch!