Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace ... Přečtěte si dokument Zásady ochrany osobních údajů

Atraktivní vysokohorská turistika: Úrazy a nehody jsou většinou zbytečné

Článek obsahuje komerční sdělení. Provozovatel webu neodpovídá za jeho obsah.

Jedni jí nadobro propadli, druzí na ni pohlíží jako na velmi nebezpečnou aktivitu. Vysokohorská turistika má své kouzlo a alespoň jednou za život by si měl výstup na některý ze známých vrcholků vyzkoušet každý, komu v túře nebrání zdraví. A co se týče nehodovosti, k úrazům ve vyšších nadmořských výškách dochází poměrně často, ale záchranáři tvrdí, že většina nehod je úplně zbytečná. Ohroženou skupinou jsou rekreační turisté, kteří se na rizika dostatečně nepřipraví.

Vhodně zvolené oblečení jako základ

Tepelný komfort patří k nejdůležitějším faktorům, které zásadně ovlivňují fyzickou kondici. Ale jak se na hory obléknout? Přiměřeně!

 

Dobré oblečení je základem pro vysokohorskou turistiku
Dobré oblečení je základem pro vysokohorskou turistiku

Tělo je nejnáchylnější na prochladnutí v ranních hodinách, proto je nezbytné dostatečně teplé oblečení. Ale jakmile se organismus rozehřeje, je vhodné přebytečné vrstvy sundat. Příliš mnoho oblečení vede k nadměrnému pocení a zvlhnutí materiálu, který následně ztrácí izolační vlastnosti. Jednou ze základních chyb je příliš mnoho vrstev ve spacáku. Propocené oblečení vede k pocitu zimy a podchlazení.

Nohy mějte jako v bavlnce

Rozumnou investicí je oblečení ze speciálních (funkčních) materiálů – efektivně odsává pot a nevlhne. A nešetřete ani na ponožkách (dobrou volbou jsou dvouvrstvé) a pohorkách. Boty s dostatečně tvrdou podrážkou jsou předpokladem komfortního pohybu v náročnějším terénu.

Ulehčete svým kolenům

Výstup na hory je fyzicky náročný, a proto je vhodné ulehčit kloubům. Ty jsou namáhány především při chůzi z kopce, protože se podílí na zbrzďování. Skvělým pomocníkem jsou teleskopické hůlky – ve složeném stavu zabírají minimum místa a umožní vám do pohybu zapojit i ruce.

 

Teleskopické hůlky jsou skvělým pomocníkem
Teleskopické hůlky jsou skvělým pomocníkem

Neriskujte dehydrataci a hlad

Mnoho nezkušených horalů podceňuje význam tekutin. Při mnohahodinové túře se však logicky dostaví pocit žízně, kterou není vhodné hasit vodou z potoka – ta může obsahovat mikroby, případně je příliš studená. Raději si proto vezměte s sebou dostatečnou zásobu pitné vody a s ní i zásobu jídla. Spoléhat se na to, že si „někde něco koupíte“, není dvakrát moudré.

Co dodat závěrem? Budete-li se na horách chovat obezřetně, výrazně tím snížíte případná rizika. Přesto si nezapomeňte sjednat pojištění na vysokohorskou turistiku a chytáte-li se lézt po skalních cestách, pak i připojištění na alpinismus.