Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace ... Přečtěte si dokument Zásady ochrany osobních údajů

Zajímavé turistické cíle

Tatry nejsou jen o štítech, plesech, dolinách nebo lanovkách, k objevování je tu toho mnohem víc.

Například k poznání tatranské kultury, způsobu života nebo vegetace výborně poslouží skanzeny či přírodní muzea. Tady se nabízí třeba Múzeum TANAPu v Tatranskej Lomnici. Zde se seznámíte s krásami tatranské přírody, ale hlavně s vývojem Tater co se týče a zpřístupňování a trochou historie. Hned kousek vedle najdete Expozíciu tatranskej přírody. V podstatě se jedná o botanickou zahradu, jež čítá přes 290 druhů rostlin v nejrůznějších stupních ohrožení. Za zmínku pak stojí i Múzeum Liptovskej dediny v Pribyline fungující od roku 1991, což jej činí nejmladším muzeem v přírodě na Slovensku. Nachází se zde objekty dřevěné lidové architektury, stavby vyšších vrstev, ale také nádherný goticko-renesanční „kaštel“ – venkovské sídlo slovenské nižší šlechty.

Další kaštel můžete navštívit ve Strážkách. Pochází z 15. století a a v základu na něm lze zaznamenat architektonický vliv pozdní gotiky, později byl však upraven během renesance a pak i během baroka. Během rekonstrukce v 70. letech minulého století byl obnoven anglický park a zpřístupněny knižní a malířské sbírky. A pokud máte rádi hrady nebo zámky, stavte se v Kežmarku. Původně šlo o hrad postavený na místě kostela, v 17. století došlo k přestavbě na zámek. Opět se zde prolínají prvky gotiky, renesance, baroka, dokonce i klasicismu. Zámek koncem 18. století zastihl požár, obnova začala až po roce 1900. Když už zde budete, můžete se stavit na ranči Čajka.

Pro poutníky by se tu našly i nějaké ty sakrální stavby. Velice zajímavý je drevený kostolik sv. Archanjela Michala v Ladomirovej. Jedná se o řeckokatolický chrám a patří k architektonicky nejhodnotnějším a nejreprezentativnějším chrámům východního obřadu na Slovensku. Dále se doporučujeme poohlédnout po kostole v Starom Smokovci, jenž je v novogotickém stylu. I tato konstrukce je dřevěná, navenek se chlubí svými krásně vyřezávanými štíty, proto ideálně zapadá do prostředí Vysokých Tater.

Pokud fandíte veteránům nebo jste automobiloví nadšenci, nemělo by Vám uniknout expozice historických vozidel, která se již několik let nachází v Kežmarku. Dříve jste ji mohli nalézt jako Technické Múzeum a Múzeum Veteránov v nedaleké vesničce Mlynice ve starém odsvěceném evangelickém kostele. K vidění je zde vyjma automobilů a motocyklů i hasičská technika například unikátní hasičské auto Škoda 154 z roku 1929, jenž je jediné svého druhu v Evropě, nebo další hasičské vozy s ručními stříkačkami.

Pokud už máte dost památek a expozic, vyrazte za zvířaty. Jedním z ideálních cílů je Wild Park Resort ve Veľkej Lomnici. Zde máte možnost dostat se blíž k divoké přírodě. Za pozornost také stojí mnoho druhů flóry a fauny ze všech možných koutů světa. Celé zařízení jasně dává najevo svůj postoj k boji za záchranu ohrožených druhů živočichů, svou návštěvou tak pomáháte i Vy.

Jestli si myslíte, že ani toto není pro Vás, máme tu ještě něco pro ty nejnáročnější. Zahrát si golf pod krásnými Tatrami totiž stojí za to! K takovým plánům Vám poslouží golfový areál Black Stork také ve Veľkej Lomnici, který dokáže vyhovět začátečníkům či jen příležitostným hráčům, tak i profesionálům. Na zájemce zde čeká hřiště o dvaceti sedmi jamkách a rozlehlý green, profesionální trenéři a mimo jiné samozřejmě i půjčovna vybavení.

Skvělý způsob, jak strávit čas v Tatrách i mimo vrcholy a doliny, každý si něco najde.