Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace ... Přečtěte si dokument Zásady ochrany osobních údajů

Plesa - kouzelný pozůstatek ledovců II

Pojďme se seznámit s 2. polovinou desítky největších ples ve Vysokých Tatrách.

Nyní už se dostáváme k druhé pětici našeho seznamu deseti největších tatranských ples. Šestou příčku má Vyšné Temnosmrečinské pleso (Vyšné Temnosmrečianske pleso) s rozlohou 5 a půl hektarů a hloubkou 20 metrů. Nemá pravidelný povrchový přítok, na západ z něj odtéká Temnosmrečinský potok do zde již zmiňovaného třetího největšího Nižného Temnosmrečianského plesa. Bohužel ani k tomuto plesu se volně nepodíváte.

Těsně za ním je Nižné Terianské pleso, které je velké necelých 5 a půl hektarů, zato však jeho hloubka dosahuje úctyhodných 47 metrů. Jedná se o jedno z nejtypičtějších karových ples. Okolí plesa je v přísně chráněné oblasti, tudíž se ani k němu nedostanete. Celkem jsou tři Terianská plesa, mimo Nižného ještě Vyšné Terianské pleso a droboučké Malé Terianské pleso, ta však nejsou mnohdy uváděna v průvodních. Z Vyšného Terianskeho plesa přitéká Nefcerský potok a odtéká na západ, kde se na něm nacházejí tři vodopády – Vyšný Nefcerský vodopád, Nižný Nefcerský vodopád a Kmeťov vodopád, jenž byl pojmenován po významném slovenském vědci a spoluzakladateli Slovenského národního muzea Andreju Kmeťovi, nad soutokem s Kôprovským potokem.

Vyšné Wahlenbergovo pleso
Vyšné Wahlenbergovo pleso

Teď se trochu podíváme na Vyšné Wahlenbergovo pleso, které je druhým nejvýše položeným plesem v Tatrách, jelikož leží v nadmořské výšce 2157 metrů. Najdeme jej ve Furkotskej doline. Svůj název dostalo po švédském botanikovi a lékaři Göranu Wahlenbergovi, jenž v roce 1813 zkoumal vegetaci Vysokých Tater. Plocha činí necelých 5,2 hektarů a hloubka dosahuje 20,6 metrů. Téměř celý rok je pokryto ledem. K tomuto plesu se naštěstí můžete vydat a to v letním období (od 16. června do 31. října), poslouží Vám žlutá turistická značka ze Štrbského plesa okolo vodopádu Skok na Bystré sedlo.

Jamské pleso
Jamské pleso

Jako další tu máme nádherné Zelené Krivánske pleso. To vzniklo právě vyhloubením ledovcem a současně přehrazením nánosy, jedná se tedy pleso morénově-karového typu. Rozkládá se na ploše velké něco málo přes 5,16 hektarů a hloubka sahá až do 23 metrů. Mapa Vás odkáže do Važeckej doliny, kde je největším plesem, k němu samotnému se ovšem znovu nedostanete. Kdysi k plesu vedla turistická značka od Jamského plesa včetně chodníku, ta byla ale z důvodu ochrany přírody v roce 1980 zrušena. Zelené Krivánske pleso je momentálně přísně chráněnou rezervací, a tedy veřejnosti nepřístupné. Ale nezoufejte. Pleso je možné vidět z Kriváňa, můžete k výšlapu zkusit turistický chodník z Troch Studničiek nebo ze Štrbského plesa. Výhled za to opravdu stojí, neboť pleso svůj název nezískalo jen tak. Odrazy na hladině dodávají vodě zdánlivě zelenkavé zabarvení.

Krivánske Zelene pleso
Krivánske Zelene pleso

Desátým a posledním v našem seznamu největších ples ve slovenských Vysokých Tatrách je Nižné Bielovodské Žabie pleso o velikosti 4,65 hektarů a hloubce 20,2 metrů. Název byl pravděpodobně odvozen od povídaček o zlatokopech, kteří se v dolině zapletli s kouzelnými žábami, které měly údajně sedět na pokladech. Pleso dotváří jako jedno ze dvou ples kouzelnou atmosféru Žabiej Bielovodskej doliny, jíž se někdy také přezdívá „Kapka“. Okolí plesa je částečně kamenité a částečně porostlé kosodřevinou. Ptáte se, jestli se podíváte alespoň sem, když mnohá jiná jsou turistům zapovězena? Bohužel Vás zklameme, i v tomto případě se jedná o přísně chráněnou rezervaci…

Uznáváme, že z toho seznamu si moc túr nenaplánujete, ale i těch pár za nějakou tu výpravu určitě stojí. Už přemýšlíte nad tím, kam vyrazíte, nebo čekáte ještě na něco jiného, co by Vám mohly Vysoké Tatry nabídnout? Ať je to tak, nebo tak, věříme, že pro Vás něco vymyslíme.